broHovedside
Vedtekter
Styret
Kontakt
Bli medlem
Virtuell tur
Alnas kilder
Oslo Elveforum


Lysvandring
Hvor begynner turen?
Publisert  11.09.09
Sist endret  12.09.09
 
Vi er blitt spurt flere ganger om hvor turen begynner. Svaret er at det bestemmer du selv. Noen år har vi hatt offisielle åpninger et sted langs elva. Det skaper selvfølgelig stemning med mange mennesker som samles av felles interesse for elv og friluftsliv. På den annen side blir det lett trengsel, og noen reagerer på at deres måte å gå turen på blir "feil". I år har vi i hvert fall ingen felles start, og du kan like gjerne gå motstrøms som medstrøms.

Men det er selvfølgelig mange som vil være med som ikke er kjent nok på veien til å ha gjort seg opp en mening om hvor det passer best for dem å starte. Vi vil derfor liste opp noen steder man kan slutte seg til lysvandringen. Det er selvfølgelig egentlig hundrevis av muligheter, men vi hopper over de vi antar først og fremst vil bli brukt av folk som bor i - eller er kjent i - området.


Romsås

For noen vil turen begynne på Romsås senter - det blir satt ut fakler langs veien ned til Grorud.

Vi kommer ikke inn på hvordan man kommer seg hit. Ned til Grorud følger man verken elv eller bekk, og dette er mest for de som allerede er på Romsås og vil bli med på vandringen.


Grorud T-bane

Grorud T-bane er derimot et sted det er aktuelt å reise til for å få med seg turen. Du kan komme hit med T-bane 5, eller buss 31,62, 63, 66, 68, 79 og 361.
Grorud jernbanestasjon

Hit kan du komme med toget, eller med buss 33, 65, 66, 67 og 79. Kommer du med toget fra sentrum, kan du komme til turveien ved å gå over parkeringsplassen omtrent der fotografen står på bildet over. Ellers kan du bare se etter fakkelbokser. Her kan du velge mellom en kort tur opp til øvre Grorud, eller du kan gå gjennom Alnaparken nedover mot byen.
Alnaparken Du kan begynne midt i Alnaparken, og starte ved Alnaparkveien. Du kan komme hit med bil eller buss 66, men vi regner med at dette er mest aktuelt for de som spaserer Micheletveien fra Furuset.

Nedre Kalbakkvei
Du kan komme til Nedre Kalbakkvei og gå inn i Alnaparken vestfra. Dette er et lite egnet sted for å gå i andre retninger enn mot Grorud. Buss 68 og 25 stopper her, men vi går ut fra at dette er mest aktuelt for de som går fra Veitvet.

Breivollen
Hvis du skal gå nedover langs Alna kan også Breivollen være et aktuelt startsted. Du kommer til elva ved å gå inn fra Smalvollveien ved den røde pilen på kartet.
Du kommer hit med buss 66 og 401, men det er et stykke gå fra bussen.
Bryn stasjon

Bryn stasjon kan være et startpunkt for enten en lang tur oppover langs elva, eller en kort tur ned til Kværner. Du kan komme hit med T-bane 1, 2, 3 og 4 til Brynseng, eller med buss 23, 66, 76 eller 76b.
På bildet ser du inngangen til Bryn stasjon, mens stien lysvandringen følger går langs gjerdet til venstre.

Kværner
Alna er ikke åpen nedenfor Kværner, så her er det bare en vei å gå, opp gjennom Svartdalen. Du kommer til Kværner med buss 32, men det er også en fin tur å gå fra f.eks. Grønland til Kværner før selve lysvandringen begynner. Buss 20 og 37 stopper på Galgeberg, som bare er noen minutter unna.
OBOS har et arrangement ved vannspeilet nede i Kværnerbyen, med underholdning og gratis servering.

God tur!