broHovedside
Vedtekter
Styret
Kontakt
Bli medlem
Virtuell tur
Alnas kilder
Oslo Elveforum


Lysvandring
Lysvandring - fremkommelighet
Publisert  08.10.17
Sist endret  11.10.17
 
Vi har hatt som et mål at Lysvandringen skal være så tilgjengelig som mulig for alle. Vi har begrenset mulighet til å tilrettelegge veien, så det går mest på informasjon.

Vi så først og fremst på dette som gode nyheter. Vi tror de fleste vil bli overrasket over hvor mye av veien som kan benyttes av rullestolbrukere. Nå er det sikkert noen av de bratteste bakkene som ikke vil kunne godkjennes som universelt tilgjengelige. Men med litt hjelp er det ikke mange absolutte hindringer.

I utgangspunktet var vi klar over bare en ting som er verdt å nevne:

Fra Leirfossen og ned til Hølaløkka er det flere alternative ruter. Men det er så enkelt at vanskelighetsgraden avtar jo lenger fra selve fossen man går. Så holdt til høyre på veien ned, og til venstre på veien opp.

Dessverre fikk vi en lei overraskelse i år. Alnastien har blitt stengt på grunn av mulig rasfare, og vil være stengt under lysvandringen. Det vil si at for noen deltagere er veien til (eller fra hvis du går oppover) Kværner stengt.

Sperret alnasti

Dette er litt av en katastrofe. Kommer du i rullestol bør det gå rimelig greit til punkt A på kartet under. Men der er altså skiltet over. Det går an å gå opp i Fagerlia. På kartet har vi tegnet inn en alternativ rute over Fagerlia. Men for det første må du ta trapp opp i Fagerlia, og for det andre er det en stupbratt trapp bestående av nedgravde tømmerstokker fra punkt B og ned i dalbunnen. Trappen opp i Fagerlia går vel greit med barnevogn, og kanskje også for en rullestolbruker med stor og sterk turkamerat.

Sperret alnasti

Men kavletrappen er en annen sak. Det går an å gå ned med barnevogn. Vi har gjort det. Men som en tommelfingerregel: Hvis du ville hatt problemer med å bære en barnevogn med unge opp trappene til øverste etasje i en av høyblokkene på Nygårdskollen (ved toppen av trappa) skal du ikke prøve. Rullestol er ikke å tenke på i det hele tatt. Alternativet blir å følge Arnljot Gellines vei helt ned til Kværner (rød pil på kartet), men da ser du ikke elva igjen før den går under jorda ved Enebakkveien. (Men du får pølser, brus og kaffe av OBOS)


Denne siden er jo blitt til i all hast. Så vi er forberedt på - og vil sette stor pris på - kritiske innspill. Det er lett å tenke "her går det sikkert greit" for den som aldri har sittet i en rullestol. Så fortell oss om de tingene vi ikke har fått med oss. Hvis ønskelig blir vi gjerne med på befaring.

NB! Siste
Vi har glemt å ta med at det er svært ulendt i overgangen fra Alfasetveien til Terminalveien. Til dels fordi det er sperringer som skal hindre at dette blir en vei rundt bomringen. Den grønne traséen på kartet skal være lyssatt. Den røde er nok best for rullestolbrukere, mens de med barnevogn nok har et valg. (Du kan klikke på kartet for å få en større versjon).

Klikk for større bilde